Met het grote tekort aan woonruimte in Utrecht in het achterhoofd kan het aantrekkelijk zijn om een gedeelte van je woning te verhuren. De regels voor verhuur zijn alleen behoorlijk streng, zo is er bijvoorbeeld een vergunning van de gemeente vereist bij verhuur. Het doorlopen van een vergunningsprocedure kan veel tijd en geld kosten terwijl de uitkomst daarvan onzeker is. Een uitzondering hierop is de zogenaamde hospitaregeling. Deze regeling houdt kortweg in dat je als eigenaar zonder vergunning een gedeelte van de woning kan verhuren aan derden. Tot 1 januari 2016 was het in Utrecht mogelijk dat ook een hoofdhuurder kon fungeren als hospita. Na deze datum is dit niet meer mogelijk en kan alleen de eigenaar van de woning fungeren als hospita.
Voordelen van de Hospitaregeling:
- Er is geen vergunning vereist voor deze regeling.
- Op een relatief makkelijke wijze kan je als eigenaar de woonlasten (gedeeltelijk) terugverdienen) door bijkomende huuropbrengsten.
- Bij deze (kamer) verhuur gelden normaal huurbeschermingsbepalingen. De eerste negen maanden is echter een groot gedeelte van de huurbeschermingsbepalingen niet van toepassing. Een eigenaar kan dus de eerste negen maanden relatief makkelijk de verhuur beëindigen als het niet zou bevallen.
- De belastingdienst hanteert een zogenaamde kamerverhuurvrijstelling. In 2019 is dat een bedrag van € 5.367. Een particuliere verhuurder betaalt tot dat bedrag geen inkomstenbelasting over de huuropbrengsten. Daarnaast is het zo dat de particuliere verhuurder zijn recht op volledige hypotheekrente aftrek behoudt als de huuropbrengst niet boven dit bedrag ligt.
“Voor hospitaverhuur is dus geen vergunning nodig, maar er worden wel verschillende eisen gesteld.”
Eisen
Er is dus geen vergunning nodig, maar er worden wel verschillende eisen gesteld voordat (kamer) verhuur kwalificeert als hospitaverhuur.
Belangrijke eisen zijn:
- de eigenaar moet zijn hoofdverblijf in de woning hebben. Je hebt een hoofdverblijf in de woning als dat de plek is waar je persoonlijke en economische belangen zijn.
- de eigenaar moet voor tenminste 10% eigenaar zijn.
- aan maximaal twee personen mogen delen van het huis worden verhuurd.
Conclusie
Het is dus van belang om als je gebruik zou willen maken van de hospitaregeling te zorgen dat je zeker weet dat je aan de laatste regelgeving voldoet. De regelgeving met betrekking tot de hospitaregeling kan namelijk snel achterhaald zijn gezien de krapte op de huizenmarkt in Utrecht.
Vragen?
Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!