Er zijn vele samenwerkingsvormen voor ondernemers mogelijk. Steeds vaker wordt ervoor gekozen om in een coöperatie samen te werken. Deze oplossing is erg geschikt voor zzp’ers, omdat zij zelfstandig kunnen blijven ondernemen maar ook kunnen profiteren van de voordelen van de samenwerking.
Wat houdt het in?
Een coöperatie is een speciale vorm van de vereniging en het heeft een bestuur en leden. De samenwerkende ondernemers zijn dus de leden van de coöperatie. De leden kunnen zzp’ers zijn, maar ook bijvoorbeeld BV’s.
Hoe komt de coöperatie tot stand?
De coöperatie wordt opgericht in een notariële akte, door ten minste twee oprichters. In deze notariële akte zijn de statuten opgenomen, waarin de gang van zaken binnen de coöperatie geregeld wordt. De statuten moet je zien als een “spoorboekje”. Hierin wordt vastgelegd wie welke taken en bevoegdheden heeft, hoe vergaderingen moeten worden belegd en op welke manier besluiten moeten worden genomen. Tussen de coöperatie en de leden worden overeenkomsten gesloten om nadere afspraken vast te leggen. Nadat de akte van oprichting is getekend, wordt deze ingeschreven in het handelsregister.
Wanneer is het de juiste bedrijfsvorm?
Je kunt de coöperatie op veel verschillende manieren inzetten. Je kunt er intensief met elkaar samenwerken, of je gebruikt de coöperatie alleen om producten grootschaliger –en dus goedkoper- in te kopen terwijl je verder zelfstandig werkt. Tussenvormen zijn uiteraard ook mogelijk.
De coöperatie drijft de onderneming, waarbij zij haar leden inhuurt. Voor opdrachtgevers betekent dat dat zij te maken hebben met één partij (namelijk de coöperatie), en niet met verschillende zelfstandige ondernemers. De opdrachtgever heeft daardoor meer zekerheid dat de opdracht wordt uitgevoerd, ook bijvoorbeeld bij ziekte van degene die de opdracht uitvoert.
Deze samenwerking is daardoor aantrekkelijk voor zzp’ers die zelfstandig willen blijven, maar ook profijt willen hebben van de voordelen van samenwerken.
Zijn de leden aansprakelijk?
In de statuten kun je regelen in hoeverre de leden aansprakelijk zijn. De letters W.A., U.A. of B.A. in de naam van de coöperatie geven aan welke keuze is gemaakt. De wettelijke aansprakelijkheid (W.A.) houdt in dat de leden en oudleden aansprakelijk zijn bij een faillissement van de coöperatie. Meestal wordt de aansprakelijkheid van de (oud-)leden uitgesloten (U.A.) of beperkt (B.A.).
Uiteraard is het voor de leden prettig om geen aansprakelijkheid te hebben. Aan de andere kant betekent het voor partijen die zaken doen met de coöperatie dat zij een slechtere positie hebben.
Contact
Wil je meer informatie of wil je je coöperatie regelen bij ons neem dan contact met ons op.