Buitenlandse erfenis met een Nederlandse woning
Hoe regel je dit?
1 december 2020
Je hebt een Nederlandse woning geërfd en die wil je op jouw naam laten zetten. Maar de erfenis heeft internationale aspecten. De overledene woonde namelijk in het buitenland, had een andere nationaliteit of had een buitenlands testament. Kortom: de erfenis kan waarschijnlijk niet volgens Nederlands recht worden afgewikkeld.
Hoe regel je dit dan?
Eerst moeten we vaststellen welk recht van toepassing is op de erfenis. Hierover lees je meer in mijn blog: Internationale erfenis; welk recht is van toepassing?
Het kan goed zijn dat een buitenlandse notaris of instantie bevoegd is om de erfenis af te wikkelen. Gaat het om een lidstaat van de Europese Unie (met uitzondering van Denemarken, Ierland, Verenigd Koninkrijk)? Dan kun je deze buitenlandse notaris of instantie verzoeken om een Europese Verklaring van Erfrecht (EVvE) te maken.
Inschrijving in het Kadaster
In een EVvE wordt vastgelegd wie erfgenaam is en wie bevoegd is de erfenis af te wikkelen. Deze EVvE kan vervolgens door de Nederlandse notaris worden ingeschreven in het Nederlandse Kadaster. Door de inschrijving van deze akte in het Kadaster, wordt geregistreerd wie de eigenaar is van de Nederlandse woning.
Waar moet je rekening mee houden?
- de EVvE moet zijn opgesteld in het Nederlands of worden vertaald door een beëdigd vertaler;
- de EVvE vermeldt duidelijk de erfdelen van de erfgenamen;
- de EVvE mag geen burgerservicenummer bevatten;
- de EVvE moet volledig en juist zijn ingevuld door de bevoegde instantie.
Wanneer biedt het inschrijven van de EVvE in het kadaster geen oplossing?
Niet altijd is het mogelijk of raadzaam om een EVvE in te schrijven in het Kadaster. Dat is het geval als de woning uiteindelijk niet naar alle erfgenamen gaat die worden genoemd in de akte.
Dat doet zich bijvoorbeeld voor:
- als de erfgenamen onderling afspraken hebben gemaakt over wie de Nederlandse woning krijgt;
- als er sprake is van een ingewikkeld testament waarbij de woning nog moet worden toegewezen;
- als de woning niet toekomt aan een erfgenaam maar aan een legataris. Een legataris is iemand die recht heeft op een geldbedrag of object, omdat de overledene hem of haar als legataris heeft aangewezen in een legaat.
De buitenlandse notaris/instantie heeft al een nationale akte gemaakt
Het kan ook zijn dat in het buitenland al een nationale akte is opgesteld waaruit blijkt wie de Nederlandse woning heeft geërfd. De in het Nederlands vertaalde akte kan ook worden ingeschreven in het Kadaster, als de buitenlandse instantie een verplicht formulier heeft gebruikt.
Advies
Wij adviseren graag over de mogelijkheden in jouw situatie. Het is raadzaam om vooraf met ons te overleggen wat je precies nodig hebt om te zorgen dat de woning op jouw naam kan worden gezet.
Via een formulier op onze website kun je de belangrijkste gegevens invullen. Aan de hand van dit formulier nemen we binnen twee werkdagen contact met jou op met vrijblijvende informatie over hoe we je kunnen helpen.