Alleenstaand?
In Nederland wonen 2,8 miljoen alleenstaanden. Onder alleenstaande of alleengaande verstaan we iemand die geen partner heeft, alleen woont en in het eigen dagelijks onderhoud voorziet. Dit kan iemand zijn die niet eerder gehuwd is geweest of niet heeft samengewoond, maar het kan ook iemand zijn die gescheiden is of weduwe/weduwnaar is.
Wie zijn je erfgenamen?
Als je als alleenstaande komt te overlijden en je hebt kinderen, dan erven je kinderen je erfenis. Maar wie zijn je erfgenamen als je geen kinderen hebt en geen testament hebt opgemaakt? In dat geval erven je ouders (als je die nog hebt), samen met je broers en zussen. Ook halfbroers en -zussen, dus met wie je één ouder gemeen hebt, doen mee. Als een broer of zus al is overleden komen zijn/haar kinderen in de plaats. Deze groep personen zijn je “wettelijke erfgenamen”.
Afwijken in testament? 5 redenen
Als je niet wilt dat je wettelijke erfgenamen jouw (hele) nalatenschap erven dan regel je dat in een testament bij de notaris. Hieronder worden vijf redenen genoemd om als alleenstaande zonder kinderen een testament te maken.
-
- Je hebt geen (goed) contact met je familie
Als je slecht of geen contact hebt met je familie wil je waarschijnlijk ook niet dat zij van jou zullen erven. In een testament kan je regelen wie er dan wel van jou moeten erven. Dat kunnen bepaalde met name genoemde familieleden zijn, maar ook vrienden en/of (een) goed doel(en).
Vroeger konden ouders aanspraak maken op een deel van de erfenis van hun kind, maar dat is afgeschaft.
- Je hebt geen (goed) contact met je familie
-
- Je wilt ook iets nalaten aan een goed doel
Ook als je het op zich eens bent met de wettelijke erfgenamen kan het zijn dat je een bepaald bedrag of een bepaald percentage van je bezittingen wilt nalaten aan een goed doel. Dit heet een legaat en kan alleen in een testament worden geregeld. Als je dit niet officieel bij de notaris laat vastleggen, maar met je familie afspreekt dat zij dat schenken na jouw overlijden, dan erven zij dit deel eerst zelf en moeten zij daarover erfbelasting betalen. Dat is zonde.
- Je wilt ook iets nalaten aan een goed doel
-
- Je wilt iemand aanwijzen om alles te regelen
Na een overlijden moet er veel geregeld worden, zoals de uitvaart, een huis opruimen, bankrekeningen opheffen, belastingaangifte doen etc. Vaak is het handig om daarvoor één persoon aan te wijzen, in plaats van dit aan de gezamenlijke erfgenamen over te laten. Zo’n persoon die alles gaat regelen heet een executeur en die benoem je in een testament.
- Je wilt iemand aanwijzen om alles te regelen
-
- Je wilt belasting besparen
Je erfgenamen betalen erfbelasting over jouw nalatenschap. In plaats van je broers of zussen te laten erven kan het bijvoorbeeld fiscaal gunstiger zijn om je neefjes/nichtjes (kinderen van broers/zussen) te laten erven. Op die manier sla je een generatie en dus ook een belastingronde over. Dit heet “genaration skipping”.
Ook is het goed om je te laten adviseren over optimaal gebruiken van vrijstellingen voor de erfbelasting.
- Je wilt belasting besparen
-
- Je wilt je erfgenamen beschermen bij echtscheiding
In een testament kan je regelen dat wat je erfgenamen uit je erfenis ontvangen altijd alleen aan die erfgenaam toekomt. Als je erfgenaam zou gaan scheiden hoeft hij/zij de erfenis niet te delen met een ex-echtgenoot of partner.
- Je wilt je erfgenamen beschermen bij echtscheiding
Vanzelfsprekend is ieders persoonlijke situatie anders en daarom is een testament voor een alleenstaande vaak maatwerk, waarbij een combinatie van bovenstaande factoren speelt. Laat je daarom persoonlijk adviseren wat in jouw situatie het beste past. Voor vragen kan je contact opnemen met ons team familierecht. Wij helpen je graag!
Ik ben bezig met het opstellen van een testament, simpelweg om dat ik alles goed geregeld wil hebben wanneer ik ooit kom te overlijden. Zo wist ik nog niet dat ik schenkingen aan goede doelen moet laten vastleggen. Dit is namelijk mijn plan. Het zou zonde zijn wanneer er veel belasting moet worden betaald door mijn nabestaande. Bedankt voor de tips.
Bedankt voor deze handige tips. Ik heb het altijd al belangrijk gevonden om wat na te laten aan een goed doel, wanneer ik mijn eigen geld niet meer kan uitgeven. Ik wist niet dat ik dit kan laten opnemen in mijn testament. Ik ga mij daar even verder in verdiepen.
Goed om te horen dat je wat hebt gehad aan onze tips. We zijn je graag van dienst bij het opstellen van een testament; neem gerust contact op voor meer informatie daarover.