Wie is aansprakelijk?
Een BV heeft –zoals we dat juridisch noemen- rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de BV vermogen en schulden kan hebben, maar ook dat de BV bijvoorbeeld een bestuursfunctie kan uitvoeren en aansprakelijk kan zijn.
De BV is degene die de onderneming drijft. De BV is aansprakelijk voor alle ondernemingsschulden. De bestuurders en aandeelhouders van de BV zijn in principe niet aansprakelijk, maar wel in de hierna omschreven situaties.
BV in oprichting
Soms worden er al afspraken gemaakt en contracten getekend namens de BV voordat de akte van oprichting is getekend. De wet bepaalt dat degene die namens de BV in oprichting heeft getekend, samen met de BV aansprakelijk is voor deze afspraken en contracten. De BV kan na de oprichting deze afspraken en contracten bekrachtigen. Daardoor is degene die namens de BV in oprichting heeft getekend, niet meer aansprakelijk.
Bestuursaansprakelijkheid
Zoals gezegd, ben je als bestuurder in principe niet aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Dat is anders in de volgende situaties.
- Als je namens de BV hebt gehandeld tussen de oprichting en inschrijving bij de KvK
De BV wordt opgericht door het tekenen van de notariële akte. Daarna wordt de BV ingeschreven bij de KvK. Heb je in die (meestal korte) periode als bestuurder namens de BV afspraken gemaakt of contracten getekend? Dan ben je daarvoor zelf ook aansprakelijk. Deze aansprakelijkheid kan niet door bekrachtiging door de BV worden weggenomen. - Als je je bestuurstaak niet goed uitvoert.
Als bestuurder van de BV moet je je taak goed uitvoeren. Doe je dat niet? Dan kan de BV (en de curator in een faillissement) je aansprakelijk stellen voor schade die de BV heeft geleden.
Een belangrijk onderdeel van de bestuurstaak is ervoor te zorgen dat de BV jaarrekeningen opmaakt en deponeert bij de KvK. Als dat niet wordt gedaan, en de BV gaat failliet. Dan gaat de wet ervan uit dat het faillissement aan jou als bestuurder te wijten is. Je moet zelf aantonen dat het niet jouw schuld is.
Uiteraard ben je ook aansprakelijk als je een onrechtmatige daad pleegt, zoals een greep uit de kas. - Als er te veel geld aan aandeelhouders is uitgekeerd
Als aandeelhouder besluit je hoeveel winst er (tussentijds of na het opstellen van de jaarrekening) wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Voordat het geld daadwerkelijk mag worden uitgekeerd, moet het bestuur de uitkering goedkeuren. Het bestuur mag geen goedkeuring geven als er na de uitkering geen geld meer in de BV is om schulden te betalen.
Keur je de betaling aan de aandeelhouders wel goed, terwijl het geld eigenlijk in de BV moet blijven? Dan ben je aansprakelijk voor de schulden die de BV niet meer kan betalen.
Aansprakelijkheid van aandeelhouders
Als aandeelhouder loop je niet meer risico dan het bedrag dat je in de BV hebt ingebracht (je aandelenkapitaal). De uitzondering daarop is als de aandeelhoudersvergadering heeft besloten om meer winst uit de BV uit te keren dan eigenlijk –gezien de schulden van de BV- kan. In dat geval ben je als aandeelhouder aansprakelijk tot het bedrag dat aan jou is uitgekeerd.