Oprichten BV als je andere BV in zwaar weer zit?
Beter van niet!
29 mei 2020
Heb je een BV die in zwaar weer verkeert? De gedachte kan dan opkomen om een nieuwe BV op te richten en de werkzaamheden van de bestaande BV over te nemen. Dit kan echter niet zomaar zonder gevolgen.
Het Hof Den Haag heeft kort geleden uitspraak gedaan in een zaak waar dit speelde. De betreffende bestuurder werd in deze zaak veroordeeld wegens bestuursaansprakelijkheid. Ook was de nieuw opgerichte BV aansprakelijk voor de bestaande schadevergoeding.
Onenigheid
In de zaak die het Hof Den Haag behandelde was het volgende aan de hand. X was (indirect) bestuurder en enig aandeelhouder van A-B.V. Deze B.V. verrichtte bouwwerkzaamheden, onder meer voor een moskee. Bij de bouwwerkzaamheden werden gevelplaten bevestigd. Tussen A-B.V. en de moskee is onenigheid bestaan over de gevelplaten omdat hier scheurtjes in waren ontstaan.
De moskee startte daarom een procedure bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw.
Oprichting nieuwe BV
Binnen een maand na de start van de procedure heeft X B-B.V. opgericht. B-B.V. kreeg daarnaast dezelfde naam die A-B.V. had (de naam van A-B.V. is op die dag aangepast naar een nieuwe naam) en had hetzelfde telefoonnummer, dezelfde kredietfaciliteiten en stond op hetzelfde adres als A-B.V. ingeschreven.
B-B.V. heeft geen lopende opdrachten van A-B.V. overgenomen maar wel (zonder betaling) de goodwill en het grootste deel van het personeel van A-B.V. B-B.V. adverteerde ook op haar website met het portfolio van A-B.V. en presenteerde zich als familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestond.
“Een bestuurder is persoonlijk aansprakelijk als deze heeft bewerkstelligd of toegelaten dat de vennootschap haar verplichtingen niet nakomt.
Veroordeling
De Raad van Arbitrage voor de Bouw heeft A B.V. veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan de moskee. Op het moment van deze uitspraak had A-B.V. niet meer voldoende vermogen om deze schadevergoeding te betalen. Met B-B.V. ging het daarentegen uitstekend. A-B.V. is vervolgens door X ontbonden zonder voorafgaande vereffening. De moskee kon dus nergens terecht om de schadevergoeding te innen.
(Persoonlijke) aansprakelijkstelling
De moskee heeft daarop X aansprakelijk gesteld. Het hof heeft overwogen dat iemand met zeggenschap over twee rechtspersonen misbruik kan maken van het identiteitsverschil tussen deze twee rechtspersonen.
Het maken van zodanig misbruik zal worden aangemerkt als een onrechtmatige daad, die een schadevergoeding met zich mee brengt. De verplichting tot schadevergoeding rust niet alleen op degene die het misbruik maakt maar ook op de rechtspersonen.
“De bestuurder kan aansprakelijk zijn indien zijn handelen dermate onzorgvuldig is dat hem daarvan een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt. “
Daarnaast geldt persoonlijke aansprakelijkheid voor de bestuurder, in dit geval X.
Een bestuurder is persoonlijk aansprakelijk als deze heeft bewerkstelligd of toegelaten dat de vennootschap haar verplichtingen niet nakomt. De bestuurder kan aansprakelijk zijn indien zijn handelen dermate onzorgvuldig is dat hem daarvan een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt. Daar is in ieder geval sprake van als de bestuurder wist (of redelijkerwijs had moeten weten) dat de handelswijze van de vennootschap tot gevolg zou hebben dat de vennootschap haar verplichtingen niet zou nakomen en geen verhaal zou bieden voor de schade.
Het hof heeft geoordeeld dat zowel X als A-B.V. en B-B.V. aansprakelijk zijn voor de schade die de moskee geleden heeft.
Conclusie
Deze uitspraak laat zien dat het niet zomaar een oplossing is om een nieuwe B.V. op te richten als je B.V. in zwaar weer verkeert. Zit je in een dergelijke situatie? Laat je dan goed informeren!
Informatie
Neem gerust contact op met ons team ondernemingsrecht.