Een familiestatuut kan helpen structuur te geven aan de visie van je familie. Hiermee kan je helpen ruzies te voorkomen, of richtlijnen geven hoe je daarmee omgaat. In een familiestatuut kan je als familie namelijk afspraken maken over het familiebedrijf en bijvoorbeeld de voortzetting daarvan. Ook kan een familiestatuut worden gebruikt om afspraken te maken over onroerend goed dat een familie gezamenlijk in eigendom heeft.
In deze blog zal ik specifiek ingaan op het familiestatuut voor gezamenlijk onroerend goed. Daarbij bespreek ik wat je kunt regelen in het familiestatuut en hoe je dit kan vastleggen.
Wat kun je regelen in een familiestatuut?
Als je met meerdere familieleden eigenaar bent van onroerend goed kun je bijvoorbeeld afspraken maken over:
- de zeggenschap over het onroerend goed. Wie beslist over eventuele investeringen voor een verbouwing, of over de jaarlijks terugkerende uitgaven? Of als het onroerend goed verhuurd wordt, wat er dan met de opbrengst gebeurt. Wordt de opbrengst verdeeld of gebruikt voor investeringen?
- of er een (dagelijks) bestuur aangewezen moet worden. Als er een (dagelijks) bestuur is kan je vastleggen wat de taken en bevoegdheden zijn en hoe het dagelijks bestuur benoemd wordt.
- wat te doen als een van de familieleden dwarsligt of de gemaakte afspraken niet nakomt.
- de inrichting van het praktisch gebruik van het onroerend goed. Heb je een gezamenlijk vakantiehuis? Dan kan het nuttig zijn om afspraken te maken over hoe vaak iedereen het vakantiehuis mag gebruiken. Je kan daarbij afspraken maken over hoe jullie de verdeling voor het gebruik vaststellen.
- de overgang van het onroerend goed op de volgende generatie (o.a. door overlijden of schenken). Wanneer mogen de kinderen eigenaar worden? Ook kan de vraag aan de orde komen of de partners van de familieleden (onder voorwaarden) eigenaar mogen worden.
- wat er gebeurt als een van de familieleden zijn/haar eigendom wil verkopen. Daarbij kunnen afspraken gemaakt worden over aan wie er verkocht mag worden en hoe de waarde dan vastgesteld wordt.
Uiteraard is het mogelijk, om naast de vermelde voorbeelden, andere afspraken in het familiestatuut vast te leggen. Iedere familie is anders en heeft zijn eigen wensen. Daarom zal er in elke nieuwe situatie bekeken worden wat wel of juist niet werkt voor jouw familie.
De totstandkoming van een familiestatuut
Voordat het familiestatuut vastgelegd kan worden, zal in verschillende gesprekken de wens van de familie besproken worden. Deze gesprekken kunnen bijvoorbeeld per deelonderwerp worden ingedeeld, waarbij soms ter voorbereiding ook een ‘praatstuk’ wordt opgemaakt.
Nadat duidelijk is welke afspraken jullie als familie willen vastleggen, wordt er bekeken wat dan de beste vorm is. Er zijn veel verschillende vormen mogelijk, waaronder een reglement, of een BV met eventueel een aandeelhoudersovereenkomst. Aangezien iedere familie anders is en andere doelen heeft voor het familiestatuut wordt per keer bekeken wat de juiste vorm is voor jouw familie.
Vragen?
Wil je een familiestatuut oprichten of heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons op.