“Heb je nog vragen?”. Als je wel eens een bespreking of passeerafspraak hebt gehad bij de notaris, dan is deze vraag zeker gevallen. Daarnaast zal het notariskantoor voorafgaand aan de afspraak je om bepaalde informatie hebben gevraagd, zoals bijvoorbeeld je huwelijkse voorwaarden. Wat maakt dat de notaris deze vragen stelt?
Zorgplicht
De notaris heeft tegenover jou en de andere betrokkenen een notariële zorgplicht.
Dit houdt in dat de notaris betrokken partijen moet voorlichten over de inhoud van de afspraken en verplichtingen die zij aangaan. Daarbij wijst de notaris ook op eventuele gevolgen en risico’s. Dit wordt in de notariële praktijk ook wel ‘beleren’ genoemd.
Je moet immers begrijpen waarvoor je tekent.
“Ook als je tijdens een zaak wordt geholpen door een andere (deskundige) adviseur, zal de notaris je om informatie vragen en de stukken met je doornemen. “
Ook als je tijdens een zaak wordt geholpen door een andere (deskundige) adviseur, zal de notaris je om informatie vragen en de stukken met je doornemen. Wellicht komen hierdoor zaken aan de orde die je ook al met je adviseur hebt besproken. Vanwege zijn zorgplicht mag de notaris er echter niet zomaar vanuit gaan dat je adviseur je al voldoende heeft geïnformeerd.
Professionele partijen
Wel kan de zorgplicht beperkter zijn bij een transactie tussen professionele partijen die worden bijgestaan door (fiscaal) adviseurs. Als er bijvoorbeeld een woning wordt geleverd tussen twee woningcorporaties, dan zal de notaris een andere zorgplicht hebben dan wanneer er een woning wordt geleverd tussen twee particulieren.
Tot slot
Het is voor de notaris van belang dat je voldoende geïnformeerd bent en de gevolgen kunt overzien, vandaar dat tijdens de (passeer)afspraak de inhoud van de akte en de eventuele gevolgen worden besproken. Mocht je iets tijdens de (passeer)afspraak niet begrijpen of onduidelijk vinden, vraag vooral om uitleg. De notaris licht het graag toe!