Als je partner niet langer thuis kan wonen en naar een verzorgingshuis of een verpleeghuis gaat, kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de notaris.
“Met een levenstestament kunnen jullie ervoor zorgen dat jij namens je partner mag handelen als hij of zij dat zelf niet meer kan.”
Levenstestament
Zolang je partner goed van geest is, kan hij/zij namelijk nog een levenstestament maken. Met een levenstestament kunnen jullie ervoor zorgen dat jij namens je partner mag handelen als hij of zij dat zelf niet meer kan. Ook kunnen jullie bijvoorbeeld samen met de notaris nog een schenkingsplan opstellen. Zo kunnen jullie ervoor zorgen dat het vermogen van de partner die naar het verzorgingshuis gaat kan worden verkleind, zodat hier niet (of minder) op ingeteerd hoeft te worden. Meer informatie over wat een levenstestament precies is en wat je daarin kunt regelen, kun je teruglezen op onze website en in deze blog van mijn collega.
Testament
Soms is het voor je partner niet meer mogelijk om een levenstestament of schenkingsplan te maken. Dit is het geval wanneer je partner niet meer zelfstandig beslissingen kan nemen of de gevolgen van een beslissing niet meer kan overzien, bijvoorbeeld door een vergaande vorm van dementie.
Maar ook in dat geval is het aan te raden om een afspraak te maken met de notaris. Het kan namelijk zinvol zijn om je testament aan te passen of een testament op te stellen als je die nog niet hebt. Vooral wanneer – volgens de wet of je testament – je partner een van je erfgenamen is. Als je partner van je erft, kan hij/zij weinig met dit vermogen. Je partner zal het van jou geërfde vermogen waarschijnlijk vooral moeten gebruiken als eigen bijdrage aan het verzorgingshuis of verpleeghuis. Je nalatenschap wordt op deze manier ‘opgegeten’ zonder dat je partner kan genieten van het vermogen. Wellicht wil je in die situatie liever dat je vermogen direct bij jullie kinderen terechtkomt. Dit kan geregeld worden door in je testament de kinderen tot erfgenamen te benoemen.
“Een executeur is iemand die je uitvaart regelt en je nalatenschap (financieel) afwikkelt.”
Executeur
Ook kun je in je testament een (andere) executeur benoemen. Een executeur is iemand die je uitvaart regelt en je nalatenschap (financieel) afwikkelt. Je partner is op het moment dat hij of zij in een verzorgings- of verpleeghuis zit waarschijnlijk niet in staat om voor jou als executeur op te treden. In dat geval is het beter om iemand anders tot executeur te benoemen, bijvoorbeeld (een van) jullie kinderen, maar dit kan natuurlijk ook een (fiscaal) adviseur of een notaris zijn.
Vragen?
Wil je meer informatie over deze blog, of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met mij op.
Kan iemand tot executeur wórden benoemd zonder notaris of betrokkenheid van broers en zussen
Beste Harrie,
Een executeur kan tegenwoordig alleen nog in een testament worden aangewezen. Hier is dus betrokkenheid van een notaris bij vereist.
Heb ik je vraag hiermee beantwoord? Bel of mail me gerust als ik je hier verder mee kan helpen.