Kamers verhuren in woonappartement, mag dat?
De rechtbank Amsterdam moest afgelopen september oordelen over de volgende casus.
X is eigenaar van een woonappartement. In het splitsingsreglement dat geldt voor het gebouw van dit appartement, is bepaald dat het verboden is om een appartement te exploiteren als pension of kamerverhuurbedrijf.
X wil het appartement graag verhuren en wil daarom met vier personen samen één huurovereenkomst sluiten. In deze huurovereenkomst staat opgenomen dat de vier personen het appartement als woongroep zullen bewonen met gezamenlijk gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen. Elke bewoner krijgt wel het gebruiksrecht van een eigen woon/slaapkamer. Uiteraard kwam de vraag op of dit nu in strijd was met het splitsingsreglement.
Oordeel rechtbank
De rechtbank gaat in op het begrip “kamerverhuurbedrijf” en vindt dit een verouderd begrip. Dit begrip moet dan ook zo worden uitgelegd dat hieronder wordt verstaan dat een appartement niet kamergewijs mag worden verhuurd. De vraag is of de wijze die X heeft bedacht, namelijk het sluiten van maar één huurovereenkomst met vier personen tegelijk, ook in strijd is met dit verbod. De rechtbank oordeelt dat dit inderdaad het geval is. De vier huurders krijgen elk een eigen kamer en moeten verder de keuken, badkamer en berging met elkaar delen.
Andere vorm huurovereenkomst geen verschil
Wanneer X met iedere huurder een aparte huurovereenkomst gesloten zou hebben met betrekking tot een onzelfstandige woonruimte, dan was duidelijk geweest dat dit in strijd was met het verbod in het splitsingsreglement. Het enkele feit dat X de huur anders heeft geprobeerd vorm te geven door met vier personen samen één huurovereenkomst te sluiten met betrekking tot een zelfstandige woonruimte, kan volgens de rechtbank niet tot de conclusie leiden dat dit niet in strijd is met het verbod in het splitsingsreglement. De feitelijke situatie zal namelijk in beide gevallen hetzelfde zijn.
Kamergewijze bewoning
Daarnaast heeft X de woning ook zodanig verbouwd dat er vier slaapkamers zijn die ongeveer gelijk zijn van omvang. Door deze verbouwing kwam X in aanmerking voor een omzettingsvergunning van woning naar vier onzelfstandige woonruimten. Dit bevestigt volgens de rechtbank dat de woning in feite kamergewijs bewoond zal worden. En de bedoeling van het verbod in het splitsingsreglement is nu juist om dat tegen te gaan. X heeft nog als argument ingebracht dat er een zekere mate van gelijkgestemdheid is tussen de vier huurders en dat zij een zekere band hebben met elkaar, maar de rechtbank ziet daarin geen reden om anders te oordelen.
Inhoud splitsingsreglementen
Veel splitsingsreglementen bevatten een verbod als in deze casus genoemd of een variant hierop. Ben je dus van plan om een appartement te kopen met het doel dit, al dan niet kamergewijs, te verhuren? Dan raad ik je aan om je te laten informeren over de beperkingen die het van toepassing zijnde splitsingsreglement met zich meebrengt. Zo kom je na de aankoop niet voor verrassingen te staan. Natuurlijk kunnen onze medewerkers van de sectie vastgoed je hierin van dienst zijn.