Wil je geld sparen? Dit kun je doen door te sparen in de BV, met een spaargeld BV. In deze blog leggen wij je uit hoe de spaargeld BV werkt. Als je je spaargeld in een BV stort, verhuist dit spaargeld van Box 3 naar Box 2. In Box 2 geldt een lager belastingpercentage dan in Box 3, namelijk 25% (in 2018). Dit belastingpercentage wordt berekend over de werkelijk aan de aandeelhouder uitgekeerde winst. Als de BV niet uitkeert, betaal je ook geen belasting in Box 2. Wil je uiteindelijk je spaargeld weer gebruiken? Dan kun je (een deel van) het vermogen uit de BV naar je privérekening terugbetalen waardoor het geld weer terugverhuist naar Box 3.
Fiscaal voordelig
Afhankelijk van het rendement dat je maakt is het alternatief, beleggen in de BV, mogelijk fiscaal voordeliger. Hoe lager je rendement hoe voordeliger de BV, omdat hierin de daadwerkelijke rendementen belast worden. Dus niet op basis van een fictief rentepercentage (in tegenstelling tot Box 3) en tegen een lager tarief. In de BV namelijk 20% – 25% vennootschapsbelasting (in 2018), bij uitdeling nog eens 25% (in 2018) (box 2).
In het Belastingplan van 2019 is voorgesteld de tarieven voor de vennootschapsbelasting te verlagen en de inkomstenbelasting belast in box 2 te verhogen. Per saldo wordt beleggen in box 2 hierdoor iets voordeliger.
Hoe oprichten?
Een spaargeld BV kan snel worden opgericht! Een startkapitaal van € 1,00 is in principe al voldoende. Is de BV opgericht en ingeschreven in het handelsregister? Dan kan er een bankrekening geopend worden op naam van de BV. Naast volstorting van het startkapitaal kan ook het vermogen dat je wilt onderbrengen in de BV als agio worden gestort op de bankrekening van de BV. Op deze manier wordt het vermogen verplaatst van Box 3 naar Box 2.
Het spaargeld of ander vermogen moet wel vóór het einde van het jaar worden overgemaakt op de bankrekening van de BV aangezien 1 januari als peildatum voor box 3 geldt!
Kan de bankrekening voor het einde van het jaar niet meer worden geopend? Dan kan de derdengeldenrekening van de notaris uitkomst bieden. Maar zorg er wel voor dat de verplichting ten aanzien van de storting vastligt. Uit een recente uitspraak blijkt dat ondanks storting op de derdengeldenrekening bij de notaris het vermogen box 3 niet had verlaten.
Inschrijving handelsregister
In het handelsregister wordt de akte van oprichting van de BV ingeschreven. Deze akte is voor derden op te vragen. Als er slechts één enig aandeelhouder is wordt dit ook geregistreerd bij het handelsregister. Dit is zichtbaar voor derden op het uittreksel van het handelsregister.
UBO-register
De BV moet daarnaast begin 2020 verplicht haar directe en indirecte eigenaren inschrijven in een openbaar register. Dit is het UBO-register. Alle natuurlijke personen met een (direct en/of indirect) belang van meer dan 25% in de BV moeten dan geregistreerd worden in het UBO-register. Dit UBO-register is in principe door iedereen in te zien.
Publicatieplicht (privacy)
Door te werken met een verlengd eerste boekjaar hoeft de eerste jaarrekening pas in het voorjaar van 2020 te worden opgesteld. Door het deponeren van de publicatiestukken bij het handelsregister is het in 2020 voor derden zichtbaar dat er vermogen in de BV aanwezig is. Uit oogpunt van privacy is dit dus een groot verschil met een spaarrekening, of een open fonds voor gemene rekening waarbij het niet zichtbaar is voor derden.
Lees hier meer over het verschil tussen een open fonds voor gemene rekening en de spaargeld BV.
Vermogen anonimiseren?
Beoogt de BV geen winst? Dan kun je bij het handelsregister een verklaring van je accountant deponeren dat de BV in het betreffende boekjaar geen werkzaamheden heeft verricht buiten de doelomschrijving. Je hoeft dan geen publicatiestukken te deponeren bij het handelsregister. Hierdoor blijft je vermogen onzichtbaar voor derden.
Denk aan jaarlijkse kosten
Naast het belastingvoordeel moet je wel rekening houden met de kosten voor het oprichten van de spaargeld BV en de jaarlijks terugkerende kosten voor het opstellen van jaarstukken.
Hoe kan het vermogen weer uit de spaargeld BV?
Het vermogen kan ook weer uit de BV gehaald worden 6 maanden nadat de storting heeft plaatsgevonden. Om dit fiscaal zo optimaal mogelijk te regelen moet het vermogen in principe eerst worden omgezet in aandelenkapitaal. Vervolgens via een kapitaalvermindering of inkoop van aandelen. Hiervoor zijn notariële akten nodig.
Ook voor jou?
Wil je sparen? Dan kan de spaargeld BV een prettig alternatief zijn, maar het biedt niet voor iedereen uitkomst. Bespreek vooraf met je accountant of fiscalist of het in jouw situatie verstandig is om een spaargeld BV op te richten. Wij richten ‘m graag voor je op!