Bestuurder en procuratiehouder: wat is het verschil?
Bij een BV is het bestuur vertegenwoordigingsbevoegd. Daarnaast kan er ook aan procuratiehouders vertegenwoordigingsbevoegdheid worden toegekend. In deze blog wordt ingegaan op het verschil tussen een bestuurder en een procuratiehouder.
Bestuur
Met het bestuur bedoelen we in dit blog het statutaire bestuur dat ingeschreven staat bij het handelsregister. Het bestuur van de BV is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de BV en de door haar gedreven onderneming. De bestuurders van de BV worden door de algemene vergadering van aandeelhouders benoemd en ontslagen.
Besluitvorming en vertegenwoordiging bestuur
Als bestuur neem je gezamenlijk besluiten over de gang van zaken binnen de BV. Nadat er een besluit is genomen, wordt het uitgevoerd. Wie het besluit kan uitvoeren staat in de regels van vertegenwoordiging.
Op grond van de wet kan iedere bestuurder in principe de BV vertegenwoordigen. Deze vertegenwoordigingsbevoegdheid is in principe onbeperkt en onvoorwaardelijk. De statuten van de BV kunnen hier van afwijken. Je kunt in de statuten onder meer opnemen dat een bestuurder alleen samen met iemand anders bevoegd is om de BV te vertegenwoordigen.
In de praktijk wordt vaak in statuten opgenomen dat een bestuurder met de titel “algemeen bestuurder” of “algemeen directeur” zelfstandig bevoegd is om namens de BV op te treden. Ben je een bestuurder zonder deze titel? Dan ben je vaak alleen samen met een andere bestuurder bevoegd tot vertegenwoordiging (twee handtekeningen stelsel). Andere varianten van vertegenwoordiging door de bestuurders zijn mogelijk. Maar dit moet dus expliciet uit de statuten blijken.
Procuratiehouder
In de statuten van een BV wordt regelmatig opgenomen dat het bestuur een doorlopende vertegenwoordigingsbevoegdheid kan geven aan één of meer personen. Deze personen noemen we procuratiehouders. Dit betekent dat deze procuratiehouder een volmacht van het bestuur krijgt om bestuursbesluiten uit te voeren. Het bestuur neemt een besluit, waarin de bevoegdheden en beperkingen van de procuratiehouder moeten worden vermeld. Met de volmacht van het bestuur is de procuratiehouder ook vertegenwoordigingsbevoegd geworden.
Beperking procuratiehouder
Geef je een volmacht aan de procuratiehouder? Dan kan deze beperkt worden voor rechtshandelingen tot een bepaald bedrag. Of tot het verrichten van bepaalde specifieke rechtshandelingen. Je kunt daarnaast ook een onbeperkte volledige volmacht afgeven. Maar de volmacht kan slechts worden gebruikt om geldig genomen bestuursbesluiten uit te voeren. Deze bestuursbesluiten kunnen ook vast liggen in een begroting of jaarplan. Is er sprake van een onbeperkte volledige volmacht? Dan moet je deze schriftelijk laten vastleggen, waarbij ook ondubbelzinnig moet zijn bepaald dat de volmacht zich uitstrekt tot daden van beschikking. Het is dan niet voldoende om op het formulier van de Kamer van Koophandel alleen het vakje ‘volledige volmacht’ aan te kruisen. Deze beschikkingshandelingen moet je expliciet schriftelijk in de volmacht noemen.
De procuratiehouder is uitvoerder is van de genomen bestuursbesluiten. Hij is dan ook in principe niet aansprakelijk voor het gevoerde beleid. Een procuratiehouder is wel aansprakelijk als hij buiten de grenzen van zijn volmacht optreedt of zonder dat er een bestuursbesluit ten grondslag ligt aan zijn handelen.
Overigens kan in specifieke wettelijke regelingen zijn opgenomen dat alleen het statutair bestuur mag tekenen. En dat een procuratiehouder met volledige of beperkte volmacht niet volstaat.
Wie mag een BV vertegenwoordigen? Check het handelsregister van de Kamer van Koophandel
Wil je weten wie er vertegenwoordigingsbevoegd is voor een BV? Check dan het handelsregister van de Kamer van Koophandel om het te weten. Heeft een BV in het handelsregister niet juist ingeschreven wie de BV mag vertegenwoordigen (en/of wat de eventuele statutaire beperkingen zijn)? Dan kan dat niet worden tegengeworpen aan een derde, tenzij die derde hiervan op de hoogte was.
Volmachten aan procuratiehouders kunnen worden ingeschreven in het handelsregister. Staan ze erin, dan mag je erop vertrouwen. Staat er niets in het handelsregister, maar wordt er wel gesteld dat er een volmacht is? Vraag deze volmacht dan ter controle op.
Vragen?
Wil je meer weten over het verschil tussen een bestuurder en een procuratiehouder of twijfel je of iemand bevoegd is? Neem dan contact met onze sectie ondernemingsrecht. Wij helpen je graag!