Wat was de situatie?
Onlangs is er een uitspraak geweest over de volgende situatie. Verkoper en koper hadden mondeling overeenstemming bereikt over de verkoop van een huis. Naar aanleiding hiervan werd er een koopovereenkomst opgesteld. De koper heeft deze ondertekend en doorgestuurd aan de verkoper.
Via WhatsApp heeft verkoper vervolgens bericht aan de koper dat de koopovereenkomst akkoord is en dat hij deze zal ondertekenen. Korte tijd later laat verkoper alleen weten aan koper dat de verkoop niet doorgaat. Uiteraard komt nu de vraag op of verkoper toch gebonden is door zijn toezegging via Whatsapp?
Geldt Whatsapp als een schriftelijke overeenkomst?
Het uitgangspunt in ons verbintenissenrecht is dat ook een mondelinge overeenkomst een bindende overeenkomst is.
Maar gaat het om de koop van een huis door een koper, die een natuurlijk persoon is en die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf? Dan geeft de wet een uitzondering. Partijen zijn dan pas gebonden als er sprake is van een schriftelijke koopovereenkomst. Dit lijkt op het eerste zicht een helder vereiste. Maar in deze steeds digitaler wordende wereld roept dit toch af en toe vragen op. Zo ook in de hierboven omschreven casus waarin koper zich in een kortgedingprocedure op het standpunt stelt dat verkoper gebonden is aan zijn Whatsapp bericht. Dit omdat dit bericht volgens koper de schriftelijke ondertekening van de koopovereenkomst door verkoper vervangt. En er zo dus toch een schriftelijke koopovereenkomst tot stand is gekomen.
Uitspraak rechter
De voorzieningenrechter gaat niet mee met de stelling van koper. Hij geeft aan dat een schriftelijke koopovereenkomst een stuk is dat daadwerkelijk ondertekend moet worden. Het Whatsapp bericht van verkoper maakt geen deel uit van de koopovereenkomst. En vormt dan ook geen (elektronische) ondertekening door verkoper. Spijtig genoeg voor koper kan hij verkoper dus niet aan zijn eerdere toezeggingen houden. En zal de koper op zoek moeten gaan naar een ander huis.
Niet te lang wachten met tekenen koopovereenkomst
Heb jij een huis verkocht of gekocht en is de koper een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitvoering van een beroep of bedrijf? Dan is het dus verstandig om ervoor te zorgen dat de koop zo snel mogelijk op papier wordt gezet èn door beide partijen wordt ondertekend. Overigens is het ook in situaties waarin de wet dit niet uitdrukkelijk vereist aan te raden om de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit om latere onzekerheden en geschillen te voorkomen. Uiteraard kunnen onze collega’s van de sectie (commercieel) vastgoed jou van dienst zijn bij het opstellen van een koopovereenkomst.
Wat een interessant vraagstuk! Zoals je hierboven al aangeeft komen er meerdere nieuwe manieren van communiceren. Misschien is het tijd om hier eens kritisch naar te kijken in de grondwet!