Nieuwe regels woonboten
Per 1 januari 2018 is de ‘Wet verduidelijking voorschriften woonboten’ in werking getreden en is het Bouwbesluit 2012 aangepast. Hierdoor is de vòòr 1 januari 2018 bestaande bouwwetgeving met betrekking tot woonboten aangepast. Maar wat houdt dat nu in? Je leest het in onze blog.
Waarom een aanpassing van de bouwwetgeving?
Het Bouwbesluit 2012 behoefte aanpassing nadat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak had gedaan. Op 16 april 2014 oordeelde zij dat woonboten en woonschepen als bouwwerken moeten worden aangemerkt als deze boot bedoeld is om ter plaatste te functioneren als woning.
Het gevolg van deze uitspraak is dat de Woningwet, het daarbij behorende Bouwbesluit 2012, de wet op de ruimtelijke ordening en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) van toepassing zijn op alle woonboten. Het doel van de uitspraak was om zoveel mogelijk dezelfde regels te laten gelden voor wonen op water en wonen op het land.
De destijds bestaande bouwwetgeving was alleen niet geschikt voor woonboten. Met als gevolg dat veel bestaande woonboten niet aan deze regels kunnen voldoen en als illegaal aangemerkt konden worden.
De inwerkingtreding van de ‘Wet verduidelijking voorschriften woonboten’ en de aanpassing van het Bouwbesluit 2012 herstellen deze situatie.
Hoe zit met het overgangsrecht voor bestaande woonboten?
Heb je een woonboot die al eerder een vergunning of ontheffing heeft gekregen voor de bouw of voor de ligplaats? Dan geldt dat de vergunning of ontheffing gelijkgesteld wordt met een omgevingsvergunning. Was onder de oude regelgeving geen vergunning of ontheffing vereist, dan krijg je onder het nieuwe recht van rechtswege een omgevingsvergunning. Ook hoeven deze woonboten niet aan de eisen van het Bouwbesluit 2012 te voldoen. Zij worden getoetst aan de al afgegeven vergunning of ontheffing.
De bestaande woonboten moeten wel aan de zorgplicht van de Woningwet voldoen. Dat houdt in dat door de staat, bouw, sloop of het gebruik van de woonboot geen gevaar voor gezondheid of veiligheid mag ontstaan.
Heb je een woonboot waarvoor onder de oude wetgeving een vergunning nodig was en beschik je niet over die vergunning? Dan krijg je niet van rechtswege een omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning zal je dus alsnog moeten aanvragen. Ook moeten deze woonboten voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.
Overgangsrecht bij verbouwing of vervanging
De overgangsregeling blijft ook gelden als bestaande woonboten op enig moment na de peildatum van 1 januari 2018 worden verbouwd.
Let op: het overgangsrecht geldt alleen slechts gedeeltelijk bij vervanging van een woonboot door een bestaande woonboot die vòòr de peildatum op een andere ligplaats aanwezig was. In dat geval moet de omgevingsvergunning en eventueel een nieuwe ligplaatsvergunning aangevraagd worden. De nieuwe bouwregels zijn niet op de reeds voor de peildatum bestaande woonboot van toepassing.
Nieuwe woonboten
Ben je van plan een nieuwe woonboot te laten bouwen? Dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Hierbij moet voldaan zijn aan het aangepaste Bouwbesluit 2012, met specifieke bouw-, gezondheids- en veiligheidsregels voor woonboten. Deze voorschriften zien bijvoorbeeld op het veilig overbruggen van de hoogteverschillen tussen de wal en de woonboot.
De bouwaanvraag wordt ook nog getoetst aan het bestemmingsplan, de bouwverordening en de welstandsnota zoals ook gebruikelijk is bij het bouwen op de wal.
Door de aanpassing van het Bouwbesluit 2012 geldt dat voor woonboten die na de inwerkingtreding van de ‘Wet verduidelijking voorschriften woonboten’ met de regels van het Bouwbesluit te maken krijgen, minder eisen gelden voor de bruikbaarheid hiervan. Hierbij kun je denken aan lagere plafonds en kleinere ruimtes, de constructie, de brandveiligheid en het energieverbruik van de woonboot.
Vragen?
Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? De medewerkers van onze vastgoedsectie staan voor je klaar!
Bedankt voor het delen van de stappen, ik zal ze zelf toepassen.
Beste Tom,
Fijn dat je blij bent met deze blog. Als je nog vragen hebt, mag je ons altijd bellen.
Met vriendelijke groet,
Kimberly Huizen