Nederland telt zo’n 700.000 koopappartementen met woonbestemming. Daarvoor zijn ongeveer 145.000 Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) verantwoordelijk (I). Het functioneren van VvE’s en de onderhoudsstaat van appartementsgebouwen is al jaren een bron van zorg voor de Nederlandse overheid. Daarom zijn de VvE’s sinds 2005 wettelijk verplicht om een reservefonds te hebben. Uit het reservefonds kunnen grote uitgaven gedaan worden. Bijvoorbeeld voor onderhoud, buiten de gewone jaarlijkse kosten om. Er zijn al diverse onderzoeken gedaan. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de VvE’s onvoldoende middelen reserveert voor toekomstig onderhoud.
Minimaal spaarbedrag wettelijk verplicht
Vanaf januari 2018 is er een nieuwe wet in werking getreden. Namelijk de wet ‘Verbetering functioneren Vereniging van Eigenaren’. Hiermee is een minimale jaarlijkse reservering voor het reservefonds wettelijk verplicht. VvE’s hebben daarbij een keuze tussen twee opties.
1. Een minimale reservering op basis van een meerjarenonderhoudsplan. Die een periode van ten minste vijf jaar beslaat.
2. Of een reservering van 0,5 procent van de herbouwwaarde van het appartementsgebouw.
Wordt er niet aan de wettelijke regeling voldaan? Dan kan een appartementseigenaar en zelfs de gemeente het bestuur van de VvE hierop aanspreken. Consequenties zijn alleen niet opgenomen in de nieuwe wet.
VvE kan geldleningen aangaan
In de nieuwe wet is ook expliciet opgenomen dat VvE’s bevoegd zijn om geldleningen aan te gaan (II). Elke appartementseigenaar is verantwoordelijk voor zijn aandeel in de geldlening. Verkoopt een appartementseigenaar zijn appartement? Dan gaat zijn aandeel in de geldlening over naar de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar wordt hierdoor aansprakelijk voor deze schuld.
Wat betekent dit voor jou?
Ga je een een appartement kopen? Dan is het belangrijk dat je helemaal op de hoogte bent van de financiële situatie van de VvE. Neem bij de waardebepaling van een appartement de volgende punten mee.
– De hoogte van de bijdrageplicht.
– De hoogte van het reservefonds.
– En de financiële verplichtingen (zoals langlopende geldleningsovereenkomsten).
Vragen?
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Dan kun je uiteraard contact opnemen met de medewerkers van onze vastgoedsectie.
(I) Aantallen per februari 2016. Bron: Kadaster.
(II) Deze bevoegdheid kan worden beperkt in het splitsingsreglement.