Een holding oprichten, is dat nodig?
Als je een BV opricht om je bedrijf in te starten (of uit te breiden), dan kun je ervoor kiezen om een holding én een werkmaatschappij op te richten. Maar wat is eigenlijk een holding en waarom zou je een holding oprichten?
Wat is een holding?
Een holding en een werkmaatschappij zijn allebei BV’s. We gebruiken deze namen om aan te geven met wat voor BV we te maken hebben.
Een werkmaatschappij – de naam zegt het al – is de BV waarin je een onderneming hebt. Een holding, ook wel een houdstervennootschap genoemd, gebruik je om aandelen, geld, intellectuele eigendom, patenten en ander vermogen in te “bewaren”. Als je een holding hebt, ben jij daarvan de aandeelhouder. De holding is de aandeelhouder van de werkmaatschappij.
Waarom zou je een holding oprichten?
Reden 1. Winst veilig stellen zonder al belasting te betalen.
Richt je geen holding op (maar alleen een werkmaatschappij)? Dan ben jij zelf de aandeelhouder van de werkmaatschappij. Als je onderneming winst maakt, kun je ervoor kiezen om deze winst aan jezelf uit te keren of om de winst in je onderneming te laten. Laat je de winst in de BV zitten? Dan is dit verhaalbaar vermogen voor schuldeisers. Als de BV een claim krijgt of failliet gaat, dan ben je de winst kwijt die je in de BV had laten zitten.
Op het moment dat je de winst aan jezelf uitkeert moet je er inkomstenbelasting over betalen. Dat is vervelend als je de winst (nog) niet nodig hebt voor je levensonderhoud, maar het op je bankrekening zet. Over je spaarsaldo betaal je namelijk ook jaarlijks inkomstenbelasting (Box 3-heffing).
Als je niet alleen een werkmaatschappij, maar ook een holding hebt, dan kun je de winst in de holding veiligstellen. Zolang het geld in de holding zit, betaal je er nog geen belasting over.
Reden 2: ander vermogen veilig stellen
Het voor jouw bedrijf belangrijke vermogen, zoals intellectuele eigendom (patenten, merknamen, octrooirechten) of een bedrijfspand, wil je bij een eventueel faillissement of een schadeclaim niet kwijtraken. Als dit vermogen in je werkmaatschappij zit, dan kunnen schuldeisers zich op dit vermogen verhalen. Liever stel je dit vermogen daarom veilig in een holding.
Reden 3: verkoop van je onderneming
Als je een werkmaatschappij hebt zonder holding, en je verkoopt de aandelen in deze werkmaatschappij, dan betaal je inkomstenbelasting over de winst uit de verkoop van die aandelen. Je bent direct dus een flink deel van de verkoopopbrengst kwijt.
Zou je een holding en een werkmaatschappij hebben, dan komt de winst van de verkoop van de werkmaatschappij in de holding terecht. De holding betaalt daarover geen belasting. Daardoor kun je de gehele verkoopopbrengst investeren in een nieuw bedrijf, of fiscaal gunstig inzetten voor jouw oudedagsvoorziening.
Nu een holding oprichten, of kan dat later ook?
Je kunt ervoor kiezen om direct bij het oprichten van een werkmaatschappij ook een holding op te richten. De structuur van je onderneming is dan alvast klaar voor de toekomst. Het nadeel is, dat je bij de start van je onderneming wat meer kosten maakt omdat je twee BV’s opricht.
Richt je alleen een werkmaatschappij op, dan kun je op een later moment een holding “ertussen schuiven”. Je draagt dan je aandelen in de werkmaatschappij over aan de holding. Door deze extra stap is deze route wat ingewikkelder en duurder. Daarbij moet je ook aandacht besteden aan de fiscale aspecten.
Vragen?
We vertellen je graag meer over het wel of niet oprichten van een holding. Neem gerust contact op met onze sectie ondernemingsrecht.