Belastingplan 2017. Op Prinsjesdag heeft minister Dijsselbloem het Belastingplan 2017 aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. In deze blog gaan we in op de gevolgen van het belastingplan. De onderwerpen zijn schenkingen, pensioen in eigen beheer, het opzetten van een VBI, BTW-belaste levering van een bouwterrein en de gebruikelijkloonregeling voor de DGA.
Belastingplan: schenking
In het belastingplan van 2017 staat dat vanaf 1 januari 2017 iedereen belastingvrij maximaal € 100.000 mag schenken aan een persoon tussen de 18 en 40 jaar. Er hoeft geen familieband te zijn tussen de schenker en de verkrijger. Het geschonken bedrag moet wel worden gebruikt voor aankoop of verbouwing van de eigen woning, of voor de aflossing van de hypotheekschuld op de eigen woning. Zo’n regeling was er al eerder. Heb je in het verleden al gebruik gemaakt van een vrijstelling voor schenken voor de aankoop/verbouwing van de eigen woning? Dan geldt een overgangsregeling.
Belastingplan: Wetsvoorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer
Vanaf 1 januari 2017 wordt er een einde gemaakt aan de mogelijkheid om pensioen op te bouwen in de eigen BV. In veel gevallen is de reden dat er een groot waarderingsverschil bestaat tussen de commerciële en fiscale waarde van het pensioen. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor het uitkeren van dividend en het terugbetalen van kapitaal. Je kunt ervoor kiezen om (fiscaal voordelig) je pensioen af te kopen, of om te gaan sparen in de BV. Je kunt ook je huidige regeling in stand laten, maar verdere opbouw is niet meer mogelijk.
Belastingplan: vrijgestelde Beleggingsinstelling (VBI)
Per 20 september 2016 zijn maatregelen genomen tegen het ontwijken van belasting via een VBI of APV. Vóór Prinsjesdag was het mogelijk om zonder belastingheffing overtollig vermogen in een vennootschap af te splitsen naar een VBI, of om de vennootschap om te zetten in een VBI. Nu moet je wel inkomstenbelasting betalen bij een dergelijke afsplitsing of omzetting.
Belastingplan: Bouwterrein
Ga je een stuk bouwterrein overdragen? Dan moet je omzetbelasting (BTW) betalen en geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Het is alleen niet altijd duidelijk wanneer een stuk grond als bouwterrein mag worden gezien. In de Wet op de omzetbelasting wordt daarom opgenomen wat onder een bouwterrein wordt verstaan. Namelijk onbebouwde grond die kennelijk bestemd is om te worden bebouwd met een of meer gebouwen. Wil je weten of er aan deze definitie wordt voldaan? Dat moet dan worden bekeken op het moment van het tekenen van de notariële akte van overdracht. En dan op basis van objectief vast te stellen gegevens, zoals een aangevraagde bouwvergunning of gemaakte architectkosten.
Belastingplan: gebruikelijkloon-regeling
Ben je directeur-groot aandeelhouder (DGA)? Dan moet je voor de heffing van loonbelasting/inkomstenbelasting een loon krijgen dat normaal is voor het niveau en de duur van je arbeid. De Belastingdienst vindt dat dit loon minimaal € 44.000 moet zijn. De Belastingdienst belast de DGA voor dit loon. Ook al keer je dit als DGA niet daadwerkelijk aan jezelf uit. Ben je een DGA van een innovatieve start-up? In het Belastingplan is opgenomen dat het gebruikelijk loon dan drie jaar op (ten minste) het minimumloon mag worden gesteld.
Vragen
Heb je naar aanleiding van al deze nieuwe regels uit het belastingplan nog vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.
Hallo! Ik wil zeggen dat dit bericht opmerkelijk is, leuk geschreven en wordt geleverd met ongeveer alle belangrijke informatie. Ik zou graag meer van dit soort berichten zien.
Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen!