Erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden?
Heb je een erfenis gekregen? Als erfgenaam heb je de keuze de erfenis onvoorwaardelijk te aanvaarden (zuiver aanvaarden), te aanvaarden met afscherming van je eigen vermogen (beneficiair aanvaarden), of te verwerpen. De keuze is vaak een zuivere aanvaarding en wordt vaak vrij vlot gemaakt nadat de overledene is overleden. Zo’n zuivere aanvaarding kan gedaan worden door een expliciet gemaakte keuze, maar ook doordat dat impliciet uit bepaalde handelingen van een erfgenaam blijkt. Maar wat gebeurt er als achteraf blijkt dat de schulden veel hoger zijn dan dat jij wist? Per 1 september 2016 geldt een nieuwe wet waardoor erfgenamen beter beschermd worden tegen die onverwachte schulden.
Keuze erfenis kan niet veranderd worden
Ga je een keuze uitbrengen voor aanvaarding van een erfenis? Let dan op. De keuze voor het aanvaarden of verwerpen van de erfenis maak je één keer en die keuze kan daarna niet veranderd worden. Zo is het nu geregeld in het erfrecht. Je wordt niet beschermd tegen schulden, waar je op het moment dat je de erfenis aanvaardde niet van op de hoogte was. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om onderzoek te doen naar het al dan niet bestaan van schulden voordat je de erfenis wel of niet aanvaardt.
Pas op met doen van betalingen
Je kunt een erfenis ook impliciet zuiver aanvaarden als je je als zodanig gedraagt. Dat kan bijvoorbeeld doordat je een achterstallige rekening van de overledene betaalt. Of de huur opzegt of oude meubels van de overledene naar de kringloopwinkel brengt. Ook zo’n impliciete keuze is onomkeerbaar.
Welke wijziging is er per 1 september 2016?
Per 1 september 2016 geldt de volgende regeling. Word je na zuivere aanvaarding geconfronteerd met onverwachte schulden? En kunnen die schulden niet betaald worden uit de bezittingen van de erfenis? Dan kun je als erfgenaam binnen drie maanden na het bekend worden met die schuld de kantonrechter vragen om de erfenis alsnog beneficiair te aanvaarden. Je kunt de kantonrechter dan ook vragen om de schuld niet te hoeven betalen uit je eigen vermogen.
Ook verandert het erfrecht met betrekking tot het gedragen als erfgenaam die zuiver heeft aanvaard. Heb je een erfenisschuld betaald, zoals een openstaande rekening of heb je een huurovereenkomst opgezegd? Dan geldt dit binnenkort niet meer als gedrag dat aantoont dat je de erfenis zuiver hebt aanvaardt.
Blijf onderzoek doen!
Met de nieuwe wet wordt het erfrecht weliswaar iets vriendelijker voor erfgenamen. Toch blijf je verplicht eerst goed te onderzoeken of en welke schulden er zijn. Anders gaat de versoepeling niet op. Dat maakt het zuiver aanvaarden van een erfenis nog steeds riskant. Dus is het onduidelijk of er meer schulden dan bezittingen (zullen) zijn in de erfenis? Dan is het nog altijd het meest verstandig een erfenis direct beneficiair te aanvaarden.
Vragen
Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met ons team familierecht, wij helpen je graag!