Gezag over hun kind voor ongehuwde vaders moet automatisch!
De laatste week is er veel aandacht voor ongehuwde vaders die hun kind wel erkend hebben maar niet het ouderlijk gezag over hun kind hebben. Uit een enquête onder advocaten aangesloten bij vFas blijkt dat 69% van deze advocaten voorstander is om onmiddellijk bij het erkennen van het kind aan vaders het ouderlijk gezag toe te kennen. Ook in de politiek is er een stroming die dit wenselijk vindt: D66 wil hiervoor een wijziging van de wet.
Wat is het geval?
Als je getrouwd bent en kinderen krijgt hebben beide ouders automatisch het gezag over hun kinderen.
Als je samenwoont en kinderen krijgt dan heeft de moeder automatisch het gezag over de kinderen maar de vader niet!
De vader kan een paar maanden voor de geboorte van het kind (met toestemming van de moeder!) het kind erkennen en na de geboorte het ouderlijk gezag aanvragen. Dit is een eenvoudige formaliteit maar wordt helaas toch wel eens vergeten met grote nadelige gevolgen.
Wat kan er mis gaan als je als vader niet het ouderlijk gezag hebt?
Als de moeder overlijdt en er is geen regeling bij testament getroffen, dan heb je als vader geen automatische rechten, je bent namelijk juridisch gezien geen ouder van het kind.
Ook lopen vaders zonder het ouderlijk gezag tegen hele praktische problemen aan, bijvoorbeeld de schoolkeuze van het kind, mogelijkheid tot het nemen van medische beslissingen, het aanvragen van een identiteitsdocument voor het kind etc.
Bij uit elkaar gaan van de ouders heeft de vader ook een achterstandspositie en dit kan voor veel ellende zorgen met name voor het kind.
Advies aan ongehuwde ouders
Kortom ik ben zeer voorstander van het automatisch verkrijgen van het ouderlijk gezag bij erkenning van het kind door de vader en juich een wetswijziging zeer toe.
Tot die tijd heb ik een dringend advies aan ongehuwde ouders: regel meteen na de geboorte het ouderlijk gezag en maak vóór de geboorte een testament waarin de moeder de vader tot voogd benoemt voor het geval ze het ouderlijk gezag nog niet hebben geregeld. Zo weet je als ouders dat je het goed voor elkaar maar ook voor de kinderen hebt geregeld!