3 dagen bedenktijd bij de koop van een huis
Bedenktijd bij aankoop van huis, hoe zit het dat? Je hebt een huis gekocht, maar je hebt na het ondertekenen van de koopovereenkomst spijt van je beslissing. Is het nu nog mogelijk om van de koop van deze “tot woning bestemde onroerende zaak” af te komen? Vanaf het moment dat je als koper een getekend exemplaar van de koopovereenkomst hebt ontvangen, heb je recht op 3 dagen bedenktijd. Van dit wettelijk recht kunnen partijen niet afwijken. Tijdens deze bedenktijd heb je als koper het recht om van de aankoop van een huis af te zien en mag je zonder opgaaf van redenen de koopovereenkomst volledig ontbinden. Het recht om de koopovereenkomst te ontbinden binnen de bedenktijd bestaat niet alleen bij aankoop van een bestaand huis, maar ook bij een nieuwbouwhuis.
Waarom heeft de koper een wettelijk recht op 3 dagen bedenktijd?
De bedenktijd is ingevoerd om de koper in de gelegenheid te stellen een deskundige in te schakelen. Deze mogelijkheid bestaat uiteraard ook voordat de overeenkomst wordt gesloten, maar de bedenktijd vergroot deze mogelijkheid. De bedenktijd is vooral in een verkopersmarkt erg belangrijk. Omdat meerdere gegadigden hetzelfde huis willen aankopen moet je als koper soms snel reageren. Door de 3 dagen bedenktijd wordt de koper beschermd tegen overhaaste beslissingen en loopt hij minder risico.
Hoe ontbind je de koopovereenkomst binnen de bedenktijd?
Binnen de bedenktijd kan de verklaring dat de koopovereenkomst wordt ontbonden, vormvrij worden gedaan. De ontbinding mag dus mondeling worden ingeroepen, maar het is verstandig om dit schriftelijk te doen. Zo voorkom je dat je later met een bewijsprobleem zit.
Wanneer gaat de bedenktijd in en wanneer eindigt deze bedenktijd?
De 3 dagen bedenktijd gaat in nadat een getekend exemplaar van de koopovereenkomst aan de koper is overhandigd (dus niet nadat de koper de koopovereenkomst heeft ondertekend). Onder de koopovereenkomst wordt een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst.
De bedenktijd mag niet eindigen op een zaterdag, zondag of een feestdag. De termijn wordt dan verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Daarnaast moeten in de termijn van drie dagen tenminste twee dagen voorkomen die geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn.
Uit onderstaand schema volgt het verloop van de bedenktijd (niet rekening houdend met erkende feestdagen).
Getekende koopakte ontvangen op
- Maandag
- Dinsdag
- Woensdag
- Donderdag
- Vrijdag
- Zaterdag
- Zondag
Bedenktijd start
- Dinsdag 0:00 uur
- Woensdag 0:00 uur
- Donderdag 0:00 uur
- Vrijdag 0:00 uur
- Zaterdag 0:00 uur
- Zondag 0:00 uur
- Maandag 0:00 uur
Bedenktijd eindigt
- Donderdag 24:00 uur
- Vrijdag 24:00 uur
- Maandag 24:00 uur
- Maandag 24:00 uur
- Dinsdag 24:00 uur
- Dinsdag 24:00 uur
- Woensdag 24:00 uur
Wanneer heb je geen recht op 3 dagen bedenktijd?
Gedeeltelijke ontbinding van de koopovereenkomst is niet mogelijk. Ook heb je geen recht op drie dagen bedenktijd als binnen 6 maanden tussen dezelfde partijen een nieuwe koop tot stand komt. Verder geldt de 3 dagen bedenktijd niet voor de koop van bijvoorbeeld onbebouwde grond, woonboten, woonwagens, huurkoop of de koop op een openbare veiling waarbij een notaris aanwezig is.
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Ons team vastgoed helpt je graag.
Bedankt voor deze info en duidelijke uitleg! Ik snap erg goed dat die drie dagen vastgesteld zijn. Het is ook niet niets, om een onroerend goed te kopen. Vaak moet je snel beslissen en dan kan het wat rust geven wanneer je nog wat dagen hebt om na te denken.
Goed om te horen dat je wat aan onze uitleg hebt gehad!