Huurbescherming
Huurbescherming. Je kent ongetwijfeld de uitdrukking: eenmaal verhuurd, altijd verhuurd. De huurder van een woonruimte heeft over het algemeen huurbescherming. De verhuurder kan alleen op grond van in de wet genoemde redenen de huur opzeggen. Toch kan het voorkomen dat de huurder het huis moet ontruimen.
Ga je huren van particulier? Raadpleeg het Kadaster
Als een particuliere huurder van plan is een huis te huren van een particuliere verhuurder, is het verstandig de openbare registers bij het kadaster te raadplegen. Als op het huis een hypotheek rust, kan bij openbare verkoop van het huis (als de verhuurder niet of niet tijdig zijn rente- en aflossingsverplichtingen nakomt) het huurbeding worden in geroepen. Dit huurbeding is opgenomen in de hypotheekakte. Het houdt in dat de eigenaar van het huis niet zonder toestemming van de bank het huis mag verhuren. Als het huis zonder toestemming van de bank toch wordt verhuurd, loopt de huurder het risico dat bij openbare verkoop van het huis door de bank het huurbeding wordt ingeroepen. Gevolg daarvan is dat de huurder het huis moet ontruimen en je dus geen huurbescherming hebt. Alleen in het geval als het huis al was verhuurd vóór het vestigen van de hypotheek heeft het huurbeding geen effect. Dan heeft de huurder wel huurbescherming
Gevolg huurder bij huurbeding
Om gebruik te maken van het huurbeding zal de bank de ontruiming moeten vorderen bij de rechter. Deze bepaalt dan een termijn waarbinnen het huis moet zijn ontruimd. In de meeste gevallen zal dit drie maanden zijn, maar in bijzondere gevallen kan dit maximaal één jaar bedragen. De huurder die zijn huis moet ontruimen heeft wel recht op een schadevergoeding. Maar vaak blijven er na aftrek van de hypotheekschuld geen gelden uit de verkoopopbrengst over om daarmee de schadevergoeding te betalen. Voor de huurder rest dan slechts verhaal op de verhuurder, voor zover hier nog iets te halen valt.
Geen verrassingen
Als je van plan bent een woning te huren van een particuliere verhuurder, laat je dan deskundig adviseren door een notaris, zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan. Wij informeren je graag!
Bron: H.J. van Smaalen, WR 2014/36