BOR: wat houdt dat in?
Wanneer je (een aandeel in) een onderneming erft of geschonken krijgt moet je daar in principe erf- of schenkbelasting over betalen. Maar als je voldoet aan bepaalde voorwaarden dan kan je gebruik maken van een fiscaal gunstige regeling, de zogenaamde BOR (Bedrijfsopvolgingsregeling). Je betaalt dan veel minder of zelfs helemaal geen erf- of schenkbelasting. De belangrijkste voorwaarde is dat je de onderneming die je krijgt voor een bepaalde tijd voortzet.
Voorwaarden
- De BOR ziet zowel op een eenmanszaak als op een VOF, CV of maatschap en op aandelen in een BV of NV. Het moet steeds gaan om een lopende onderneming, dus waarin daadwerkelijk ondernemingsactiviteiten plaatsvinden. Alleen beleggen is dus niet voldoende. De vraag of het exploiteren van onroerend goed als ondernemingsactiviteit voldoet is op dit moment actueel en hier zijn recent diverse rechterlijke uitspraken over geweest. Laat je hierover goed voorlichten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
- Degene die van je erft of een schenking krijgt moet de onderneming/de aandelen al een bepaalde tijd in bezit hebben (bezitseis) en jij moet de onderneming ook gedurende een tijd voortzetten (voortzettingseis).
- Bij een BV moet de schenking/erfenis gaan over minimaal 5 % van de aandelen (aanmerkelijk belang).
Hoe werkt het?
De faciliteit bestaat uit een vrijstelling (voor de voortzetter) en – bij erven – een uitstelregeling voor andere erfgenamen.
De vrijstelling bedraagt ruim één miljoen euro voor de totale onderneming. Dus als je een gedeelte erft/geschonken krijgt, dan is de vrijstelling naar rato van toepassing. Voor het deel dat boven de vrijstelling komt is 83 % vrijgesteld, ofwel je betaalt belasting over 17 % van de waarde.
De uitstelregeling is voor erfgenamen die niet de onderneming erven, maar een geldbedrag of tegoed erven ten laste van de voortzetter.
Waarop letten?
De BOR is een ingewikkelde regeling die vraagt om specialistische kennis. Behalve de voorwaarden die zijn genoemd zijn ook nog van invloed:
- Is de ondernemer die overlijdt/overdraagt in algehele gemeenschap van goederen getrouwd of op huwelijkse voorwaarden? En wat staat er in die huwelijkse voorwaarden?
- Is het testament zo goed geformuleerd dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de BOR?
- Is er sprake van onroerend goed dat aan de onderneming wordt verhuurd? Onder voorwaarden kan hiervoor ook de BOR van toepassing zijn.
- Formaliteiten zijn belangrijk: op de juiste manier een beroep doen op de vrijstelling!
Tot slot
Ook in de Inkomsten belasting bestaat een BOR regeling (zie Blog Voorkom fiscale afrekening van IB bij overlijden). Meestal spelen beide faciliteiten naast elkaar. Algemeen is men van mening dat de huidige BOR regeling zeer gunstig is en dat dit in de toekomst niet zo zal blijven. Meer reden om je goed te laten adviseren over toepassing van de BOR en hoe daarop voor te sorteren!
Goedemiddag, ik doet mee aan de BOR i.v.m. overlijden van mijn broer, in 2018
Het is geregeld ik ga ook minimaal 5 jaar door.
Maar mijn broer had ook geld in privé vermogen valt dit ook onder de BOR ?
Mijn boekhouder zegt van niet, graag een eerlijk antwoord, ik ben de enige erfgenaam.
Wil voor dit advies ook de kosten betalen als het antwoord maar duidelijk is.
Hetzij positief, of negatief .
Hartelijke Groet Wim
Beste Wim,
De bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de erfbelasting ziet alleen op ondernemingsvermogen. Over privévermogen moet je dus wel erfbelasting betalen.
We kunnen je uiteraard beter adviseren als we inzicht hebben in de nalatenschap; neem gerust contact met ons op.