Aansprakelijkheid nieuwe vennoten
De Hoge Raad heeft op 13 maart 2015 een uitspraak gedaan over de aansprakelijkheid van vennoten in een vennootschap onder firma (vof). In de uitspraak is bepaald dat alle vennoten aansprakelijk zijn voor alle schulden van de vof. Nieuwe vennoten zijn dus ook aansprakelijk voor reeds bestaande schulden. Laat je daarom goed informeren voordat je instapt in een bestaande vof!
Uitspraak Hoge Raad
In de wet (Wetboek van Koophandel) is opgenomen dat iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor alle verbintenissen van de vof. De Hoge Raad heeft bepaald dat in de wet niet te lezen is dat een vennoot die later tot de vof is toegetreden, niet aansprakelijk is voor schulden van de vof die al bestonden voordat deze vennoot “instapte”. Deze vennoot is –net als de vennoten die al in de vof zaten– hoofdelijk aansprakelijk voor deze bestaande schulden. Dat betekent dat een schuldeiser het hele door hem te vorderen bedrag op het privévermogen van deze nieuwe vennoot kan verhalen als het vermogen van de vof niet groot genoeg is om de schuld te voldoen.
Verhalen op privévermogen
De Hoge Raad komt tot deze uitspraak omdat de wettelijke bepalingen waarin deze aansprakelijkheidsregels zijn opgesteld, zijn geschreven om de schuldeisers van de vof te beschermen. Als het vermogen van de vof niet toereikend is, kunnen deze schuldeisers zich verhalen op het privévermogen van de vennoten.
Dat de schuldeiser een betere positie krijgt als er een vennoot toetreedt (hij kan zich nu op meer privévermogens verhalen, indien nodig), doet aan deze bepaling niet af.
Rechtszekerheid schuldeiser
Een andere overweging van de Hoge Raad is dat de rechtszekerheid gediend is met deze wettelijke bepalingen. Het zorgt ervoor dat een schuldeiser niet hoeft uit te zoeken welke vennoten voor en na het ontstaan van de schuld zijn toegetreden. Dat zou zijn positie namelijk veel lastiger maken.
Conclusie: doe onderzoek
Wil je toetreden tot een vof? Doe dan voldoende onderzoek naar de schulden van de vof. Ook is het verstandig om garanties te bedingen van de zittende vennoten en onderlinge afspraken te maken over wie bestaande schulden zal betalen als het vof-vermogen niet toereikend is.
Je kunt niet voorkomen dat een schuldeiser je aanspreekt voor reeds bestaande schulden. Maar je kunt wel afspreken dat de andere vennoten je in dat geval schadeloos stellen. Uiteraard geldt daarbij het spreekwoord “van een kale kip kan men niet plukken”, dus helemaal “veilig” ben je daardoor niet.
Neem gerust contact op met de medewerkers van onze sectie Ondernemingsrecht als je hier meer over wilt weten.