Wat als je geen voogdij geregeld hebt?
Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar mocht je komen te overlijden, dan wil je als ouder natuurlijk wel dat je kinderen goed achterblijven. Als je kinderen nog minderjarig (nog geen 18) zijn, zal er een voogd over hen worden benoemd. Regel je de voogdij niet en gaat het fout, dan bepaalt de rechter wat er met je kinderen gebeurt. Dat zal je als ouder vast geen prettig idee vinden. Gelukkig kun je zelf bepalen wie de voogdij krijgt over jouw kinderen mochten jij en je partner komen te overlijden.
“Regel je de voogdij niet en gaat het fout, dan bepaalt de rechter wat er met je kinderen gebeurt. “
Voogdij vastleggen: bij de rechtbank of de notaris?
Een te beantwoorden vraag die ouders – zo merk ik vaak in de praktijk – vaak voor zich uitschuiven. Aan het vastleggen van de voogdij zelf ligt het niet, dat is zo gebeurd. Je doet dit via de notaris of in het gezagsregister van de rechtbank. Voor de laatste mogelijkheid kun je via een modelformulier voor elk kind bij het gezagsregister de voogd benoemen. Klinkt eenvoudig. Toch zijn er wat mij betreft enkele belangrijke redenen te noemen om er voor te kiezen de voogdijbenoeming bij testament, via de notaris dus, te regelen.
Voogdijbenoeming: Wel of niet openbaar?
De voogdijbenoeming via een aantekening in het gezagsregister is namelijk openbaar. Dus iedereen kan opvragen wie de voogd van jouw kinderen wordt in het geval je komt te overlijden. Dit in tegenstelling tot het vastleggen van de voogdij bij de notaris. De wensen die je bij de notaris vastlegt, worden pas openbaar wanneer jouw testament, na je overlijden, geopend wordt. Verder heeft de notaris een geheimhoudingsplicht, dus alles wat binnen de kamer van de notaris besproken wordt, blijft daar.
Wat is wenselijk
Kortom, het benoemen van een voogd via een aantekening in het gezagsregister van de rechtbank is een eenvoudig alternatief voor de voogdijbenoeming bij een testament. Alleen regelt deze voogdijbenoeming via het gezagsregister niets meer dan alleen de voogdijbenoeming, wat niet in alle gevallen altijd even wenselijk is.
Een standaard voogdijbenoeming kun je ook online in onze webshop regelen.
NB: deze blog is geüpdatet op 30 december 2019.
Geachte notaris,
Mijn oudste kleindochter van 22 jaar wil graag de voogdij over haar minderjarig zusje van 16 jaar. Ze hebben geen vader en hun moeder woont al 2 maanden bij haar nieuwe vriend. Ze zorgt dus nu al voor haar zusje.
Moeder is door deze vriend totaal veranderd en wil haar vrijheid.
Wij hebben altijd de voogdij van de oudste gehad en willen deze ook wel van de jongste maar de oudste wil erg graag zelf de voogdij. Wat kan ze doen om deze te krijgen?
Vriendelijke groet,
Mieke van der V.
Beste Mieke,
Dank voor je bericht. Natuurlijk willen we graag met je meedenken aan een goede oplossing.
Om dit te doen hebben we wat meer informatie nodig, we mailen naar je voor het maken van een telefonische afspraak.
Vriendelijke groeten,
Justine Tielemans
Dankjewel voor dit artikel over voogdij. Het klopt dat men het opstellen van testamenten en het vastleggen van voogdijzaken vaak voor zich uitschuiven. Het is enorm belangrijk deze zaken vast te leggen, daarmee laat je je kinderen op een goede manier achter, mocht er zich iets tragisch voordoen .
Fijn informatief artikel over voogdij. Er bestond bij n og wat onduidelijkheid over enkele zaken zoals het voogdijregister.
Beste Edwin,
Leuke reactie. Fijn dat het nu duidelijk voor je is.