Wanneer je overlijdt zonder dat je een testament hebt gemaakt, dan wordt je erfenis verdeeld onder je wettelijke erfgenamen. Wil je zelf bepalen wie je erfgenamen zijn of wie juist niets mag erven, dan kun je een testament opstellen.
Hierdoor neem je zelf de regie in handen en kun je afwijken van de wettelijke regeling. Naast het vastleggen van je persoonlijke wensen, kun je ook fiscaal voordeel behalen met het opstellen van je testament. Meer uitleg hierover vind je bij de pagina estate planning.
ONZE ONLINE DIENSTEN
Testament
Testamenten en samenlevingscontract zonder kinderen
Testamenten en aanpassing samenlevingscontract met kinderen
Testamenten samenwoners zonder kinderen
Testamenten gehuwden / geregistreerd partners zonder kinderen
Testamenten en samenlevingscontract met kinderen
Testamenten gehuwden / geregistreerd partners met kinderen
HET VERSCHIL
Testament: wel of niet regelen?
Wil je weten wie je erfgenamen zijn nadat je overlijdt als je geen testament hebt? Hieronder vind je een overzichtje waarin we alles op een rij hebben gezet.
Persoonlijke situatie
- Alleenstaand
- Alleenstaand met kinderen
- Samenwonend
- Samenwonend met kinderen
- Getrouwd
- Getrouwd met kinderen
Wie zijn volgens de wet je erfgenamen?
- Je ouders, broers en zussen
- Je kinderen
- Je ouders, broers en zussen
- Je kinderen
- Je echtgenoot
- Je echtgenoot en kinderen
Kun je dit anders regelen in een testament?
ONZE ARTIKELEN
Testament
KAN IK MIJN TESTAMENT WIJZIGEN?
IN HET KORT
Het kan voorkomen dat je testament niet meer past bij je huidige situatie. Je kunt dan je testament aanpassen, dit leg je vast door het maken van een nieuw testament.
Wil je dat de wettelijke regeling weer van toepassing is? Dan kun je eenvoudig je testament herroepen, dit moet bij notariële akte gebeuren. Alleen het verscheuren van je afschrift van je testament is niet voldoende!
EXECUTEUR AANWIJZEN
IN HET KORT
In een testament is het mogelijk om een executeur te benoemen. Een executeur handelt de erfenis van de overledene af. De persoon kan één van de erfgenamen zijn, maar er kan ook een buitenstaander worden benoemd.
Het is mogelijk om ons kantoor in je testament te benoemen tot executeur, wij zijn hierin gespecialiseerd.
Download deze white paper voor meer informatie over de taken van een executeur.
ONZE ARTIKELEN
Executeur
VOOGDIJ EN BEWIND VASTLEGGEN
IN HET KORT
Als je samen met je partner het gezag over je minderjarige kinderen hebt, regelt de wet dat bij overlijden van de één de ander het gezag blijft uitoefenen. Overlijden jullie beiden en zijn jullie kinderen nog minderjarig, dan kun je in een testament zelf een voogd aanwijzen.
Doe je dit niet, dan benoemt de kantonrechter een voogd over je kinderen. Voor vragen hierover, kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.
ONZE ARTIKELEN
Voogdij en bewind
KOUDE KANT UITSLUITEN?
IN HET KORT
Als een erfgenaam getrouwd is in gemeenschap van goederen, dan valt het vermogen dat deze erfgenaam van je erft in deze gemeenschap van goederen.
De partner van de erfgenaam heeft bij echtscheiding recht op de helft van dit vermogen. Je kunt dit voorkomen door in je testament een zogenaamde uitsluitingsclausule op te nemen.
TESTAMENT CHECKEN?
IN HET KORT
Is je testament nog up-to-date? Kun je bijvoorbeeld belasting besparen door slimmer gebruik te maken van vrijstellingen? Is door gewijzigde wetgeving of je persoonlijke situatie je testament nog actueel?
Je kunt bij ons gratis je al eerder opgemaakte testament laten controleren. Wij bekijken dan of er aandachtspunten zijn en communiceren dit per e-mail of telefonisch met jou.
Aan deze check zijn geen kosten verbonden. Pas als je concreet je testament wilt aanpassen zijn hier kosten aan verbonden en kunnen wij ook een gerichte offerte afgeven. Het maakt niet uit of de stukken bij ons kantoor zijn opgemaakt of bij een andere notaris.