Nog dit jaar de hypotheek aflossen met behulp van de vrijgestelde schenking?
Hypotheek aflossen met behulp van een vrijgestelde schenking? Tot 1 januari 2015 is het mogelijk om iemand maximaal € 100.000 te schenken zonder dat hierover schenkbelasting wordt betaald. De vrijstelling is niet beperkt tot kinderen of familieleden, de ontvanger kan ook iemand anders zijn. Het bedrag moet wel gebruikt worden voor een betaling die te maken heeft met de eigen woning. Aflossing van de hypotheek is zo’n betaling waarvoor de vrijstelling geldt. Het einde van 2014 komt in zicht en daardoor ook het einde van deze vrijstelling. Het is daarom goed om te weten waar je op moet letten als je de vrijstelling nog dit jaar wil gebruiken voor aflossing van een hypotheek.
Doorlooptijd banken
Per bank is de doorlooptijd om een aflossing te verwerken nogal verschillend. Maak je als schenker het bedrag nog dit jaar aan de ontvanger over, maar wordt de hypotheek effectief pas in 2015 afgelost? Dan geldt de vrijstelling niet. Ontvang je een schenking? Dan is het belangrijk dat je de schenking zo snel mogelijk aankondigt bij je bank. En dat je je laat voorlichten over mogelijke boete bij vervroegd aflossen.
Hypotheken en andere eigen-woning-leningen
Niet alleen de aflossing van een ‘echte’ hypotheek komt in aanmerking voor de vrijstelling. Heb je een aflossing van een ander soort eigen-woning-lening? Dan kan de vrijgestelde schenking hiervoor worden ingezet. Bijvoorbeeld een lening die een kind heeft gesloten bij de ouders of bij de BV van de ouders om de woning te kopen.
Uitsluitingsclausule opnemen
Heeft de ontvanger een partner? Dan kun je regelen dat de schenking alleen van de ontvanger is door aan de schenking een zogenaamde uitsluitingsclausule te verbinden. Als de ontvanger en zijn/haar partner uit elkaar gaan hoeft het geschonken bedrag niet gedeeld te worden. Maar let op, is de woning deels eigendom van de ontvanger en deels ook van zijn of haar partner, en gaat de ontvanger meer dan de helft van de totale hypotheek aflossen? Dan kan het zijn dat niet de gehele vrijstelling benut kan worden. Een oplossing kan dan zijn om toch (deels) aan de partner van de ontvanger te schenken. Als je hierover vragen hebt, helpt ons team familierecht je hier graag bij.
Fiscale gevolgen
Voor elke tussentijdse aflossing op een eigen-woning-lening geldt dat dit direct fiscale gevolgen kan hebben. Als je namelijk minder hypotheek hebt, heb je vanzelf ook minder hypotheekrente-aftrek. De aflossing kan ook fiscale gevolgen hebben bij de financiering van een volgend huis, vanwege de zogenaamde eigen woning reserve. De ontvanger van een schenking die daarmee zijn lening wil aflossen doet er goed aan zich hierover fiscaal te laten adviseren.
Vastleggen van schenking
Hoewel niet wettelijk verplicht is vastlegging van de schenking bij de notaris wel aan te raden. Bijvoorbeeld om zo’n uitsluitingsclausule zwart op wit te hebben. En als ouders een schenking doen aan één kind om de hypotheek af te lossen en (nog) niet aan de andere kinderen, dan willen ze vaak dat dit later met de erfenis verrekend wordt. Ook dat is iets wat je bij de notaris vastlegt.
‘Gewone’ vrijstelling geldt weer in 2015
Tot slot goed om te weten: als de schenking niet meer lukt in 2014 dan kan in 2015 nog de ‘gewone’ grote vrijstelling van € 50.000 benut worden. Hiervoor gelden wel strengere eisen, bijvoorbeeld dat het moet gaan om een schenking van een ouder aan een kind en het kind niet ouder dan 40 jaar mag zijn.
Voor vragen over de vrijgestelde schenking kan je contact opnemen met Elles van der Pluijm van de sectie familierecht.