Fiscaal partner
Ga je samenwonen of woon je al samen? Dat kan invloed hebben op belasting die je moet gaan betalen. Hoeveel precies, hangt af van de vraag of je fiscaal partner van elkaar bent. Ben je dat, dan kun je bij de aangifte inkomstenbelasting bepaalde inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.
Als je met elkaar trouwt, ook als dat onder huwelijkse voorwaarden is, ben je automatisch elkaars fiscaal partner en gelden de onderstaande voorwaarden niet.
Eisen inkomstenbelasting voor een fiscaal partner?
Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om fiscaal partner te zijn voor de inkomstenbelasting. In ieder geval met je partner op hetzelfde adres staan ingeschreven en samen met je partner betaal je over tenminste 90% van je gezamenlijk inkomen belasting in Nederland (deze laatste eis is in 2015 ingegaan).
Daarnaast moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:
- jullie zijn allebei ouder dan 18 en hebben een notarieel samenlevingscontract afgesloten;
- samen hebben jullie een kind;
- één van jullie heeft een kind van de ander erkend;
- jullie zijn bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners;
- samen zijn jullie eigenaar van een eigen woning;
- jullie zijn allebei ouder dan 18 en op jullie adres staat ook een minderjarig kind van een van jullie ingeschreven.
De eis van samenwonen vervalt als je vanwege medische redenen moet worden opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis.
Eisen erf- en schenkbelasting voor een fiscaal partner?
In de Successiewet worden strengere eisen gesteld aan het begrip fiscaal partner mede omdat er grote vrijstellingen gelden. Als voorbeeld: een fiscaal partner heeft een vrijstelling voor de erfenis die hij of zij krijgt van de overleden partner van € 643.194 (2018)!
Om in aanmerking te komen als fiscaal partner voor deze belasting moet je in ieder geval aan alle onderstaande voorwaarden voldoen. Waarbij geldt dat voor de erfbelasting al minimaal zes maanden voor overlijden aan deze voorwaarden moet zijn voldaan en voor de schenkbelasting minimaal twee jaar voorafgaand aan de schenking.
- jullie zijn allebei ouder dan 18 en wonen op hetzelfde adres en zijn daar ook allebei ingeschreven;
- jullie hebben een notarieel samenlevingscontract gemaakt waarin jullie geregeld hebben dat jullie een zorgplicht voor elkaar hebben.
Een uitzondering op deze regel is dat als je als langer dan vijf jaar op hetzelfde adres woont, je niet perse een notarieel samenlevingscontract nodig hebt om voor de erf- en schenkbelasting als partner te worden aangemerkt.
Duizelt het je inmiddels? Je kunt gerust ons bellen voor nadere informatie!
Goedemorgen , kunt u mij advies geven. Mijn vriendin komt bij mij wonen ,wat is gunstig om op te geven bij de instanties kostendeler ,samenwonen of commerciële partner of iets anders wij hebben geen relatie , en allebei een baan. Met vr groet adri donker
Beste Adri,
Bedankt voor je vraag. We beantwoorden deze graag persoonlijk in verband met de vertrouwelijkheid. Je ontvangt een mail van ons.